InfoboxOldal letöltve: 1
Eddigi látogatók: 1
A mai oldalletöltés: 0
A mai látogatók: 0

Szponzoraink:
Füzérért Alapítvány Nimród vadászbolt Sátoraljaújhely - Fazekas László vállalkozó Észak-Magyarországi Hadtörténeti Egyesület Abaúj Várvitézei Abaújvár Jövőjéért Egyesület Hercegkút község önkormányzata Erdélyi Kutatócsoport Egyesület Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége B-A-Z Megyei Szervezete M.kir.106. Honvéd Tüzér Üteg Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Füzéri Várgondnokság


Kultúra
Húsvéti túrócska ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)

  Mikor már közelben jár a húsvét ünnepe, egyre többet gondolunk a Nagyböjt utáni hatalmas lakomákra, a füstön már lassan kész a sonka, kolbász, készül a sokféle finom falat.
    Helyi szokás a jellegzetes túrócska, vagy édes túrócska, mely a többi finomsággal együtt kerül az asztalra húsvét napján.
    Ennek elkészítését szeretném bemutatni, s remélem sokan, akik még nem ismerik, kipróbálják és ízleni fog nekik.
    Vegyünk egy liter tejet, legjobb a házi tej, de jó a 2,8 %-os is, ha nincs más, egy legalább három literes fazékban tegyük fel a tejet forralni. Míg a tej lassan felmelegszik tíz darab egészséges tojást üssünk fel egy tálba, és sóval, kicsi cukorral verjük fel.
    Mikor a tej szinte már forr, lassan kevergetve öntsük bele a felvert tojást, s lassú tűzön kevergetve főzzük össze, de vigyázzunk le ne égjen. Mikor érezzük, hogy kellően besűrűsödött egy tiszta lehetőleg fehér (gyolcs) vászont mely mérete legalább kétszerese legyen a szűrőtálnak, helyezzük bele a tálba úgy, hogy könnyedén összefoghassuk majd és kis zsákot készíthessünk belőle. Ebbe a vászonba öntsük bele a besűrűsődőtt pépet, a vászont fogjuk össze zsákszerűen, óvatosan nyomjuk ki belőle a vizes lét, és kössük fel az asztal alá.
    Tegyünk egy tálat alá, hogy abba csepegjen ki minden folyadék belőle, s mikor kihűlt bontsuk ki és helyezzük el a hűtőbe, mert melegben megromlik. Egy két napnál tovább ne tartsuk, fogyasszuk el húsvétnapján mikor a templomban megszentelték a többi finomsággal.
    Tálalni a következő képen kell, egy húsos tálra , főtt sonkát, kalácsot, pászkát, főtt tojást, kolbászt, és túrócskát vágunk fel kockára vagy karikára, hozzá céklát, és tejfölös tormát kínálunk.

  
Jó étvágyat! Dzekujem pekne!
Pászka ahogy a nagyi készíti
(nem csak húsvétra)

Ez a népi eledel a már előzőekben (túrócska), leírt ételek egyik legfontosabb része, tartalmazza mindazokat a húsféléket és fűszereket melyek ízét adják a húsvéti bőségnek. Ennek elkészítése sem igényel, különleges képességeket egyénileg a saját íz világunknak megfelelően készíthetjük el.
            Mivel füstölt szalonna, sonka alkotórészét képezi ezért a sóval óvatosan kell bánni, a pépnek arányaiban kellően pépesnek, de nem híg folyósnak kell lennie (mintegy kelt tészta szerű legyen). Lássuk hát az összetevőket: liszt (zsemlemorzsával, vagy áztatott kenyérrel, zsemlével helyettesíthető), élesztő, füstölt házi szalonna, és sonka, valamint tojás, petrezselyem zöldje, só, bors.
            A sonkát és szalonnát nem túl sűrű lyukú darálón ledaráljuk, a lisztel, tojással, fűszerekkel összekeverjük, az élesztőt 1-2 dl langyos tejben megfuttatjuk, majd óvatosan összedolgozzuk a masszát. Ezt egy jól kizsírozott magas oldalú tepsibe bele öntjük és hagyjuk egy kicsit kelni (vagy akár kelesztő tálba helyezzük először), mikor kellően megkelt forró sütőbe helyezzük, és lassan hagyjuk átsülni (vigyázzunk arra, hogy a massza vastagsága befolyásolja a sütési időt). Ha jól csináltuk, akkor kb. három centiméter magasságú lesz a kész pászka, teteje ropogós pirosra sül és eszméletlen finom!  

Tálalása a túrócskával megegyezően.  


Füzéri tyúkhús leves töltelékkel
(Vasárnapra)

    Először is végy egy szép hizott tyúkot, de nem ám a hentestől hanem a nagymama tyúk farmjából. Miután jól kivéreztetted, bő forró vizben áztasd, mig le nem dobja a sárga csizmáját őkelme, ha már mezténláb ugrál kezedben, vétesd le véle tollkabátáját is.
    Mikor mezitlen lévén fázni kezd, gyújtsbe egy jó szalma lángot és had táncoljon rajta míg az utolsó pihe bajszát is elhagyja, ha már olyan a bőre mint a gyermek popsija hát jőhet a következő fázis (nehogy úgy jár mint az egyszerű "verebek" egyszer).
    Véd ki máját, szívét, zúzáját, ha van benne még serkenő tojás hát azt is, többit mi benne volt ad a cirmosnak ki eddig vigyázta tyúkanyó ennivalóját az egértől (ennyi neki is jár). Mosd ki testét, aztán ted bele egy jó fazékba, önts rá hideg kuti vizet (nem holmi "városi rostos" levet), tégy mellé vőrhegyes hagymát, fütyülős sárgarépát, fehérrépát, meg annak levelét, sózd meg, fekete borssal izet is adj bele, és ovatosan rakva tüzet alá kb 2-3 órát rotyogjon.
    Mikor már csak fertály óra van hátra az forróvizes usztatásból, máját apróra zúzd össze, és áztatottkenyérrell, apróra szelt vörhegyeshagymával, a tyúk tójásával, kis kocazsírral, sóval, borssal, keverd jól össze, ne legyen se túl híg, se túl kemény!
    Ezt ovatosan, jó nagy kanállal helyezd bele a lassan fürdöző tyúk mellé a fazékba, akkor jó ha a tyúk tutajozni is tudna rajta. Így fürödjenek együtt míg a család, miséről kijőve, az illatoktól szinte részegen az asztal köré nem települnek
, s kinálj hozza cérnatésztát.
    Ha jól csináltad mindenki boldog lesz ha nem hát arról csak te tehets
z!
Jó étvágyat! Dzekujem pekne!
Tesztelve Chrome 40.0, utolsó módosítás: 2015-3-31 20:36