InfoboxOldal letöltve: 1
Eddigi látogatók: 1
A mai oldalletöltés: 0
A mai látogatók: 0

Szponzoraink:
Füzérért Alapítvány Nimród vadászbolt Sátoraljaújhely - Fazekas László vállalkozó Észak-Magyarországi Hadtörténeti Egyesület Abaúj Várvitézei Abaújvár Jövőjéért Egyesület Hercegkút község önkormányzata Erdélyi Kutatócsoport Egyesület Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége B-A-Z Megyei Szervezete M.kir.106. Honvéd Tüzér Üteg Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Füzéri Várgondnokság


Vár

A várban szolgáló katonákat székelyeknek, abrakosoknak, darabontoknak, zsoldosoknak nevezték. Pontos létszámukról az elsõ adat 1567-bõl származik, ekkor két virrasztót, egy õrt, egy gyalogos katonát, egy tizedest, és a várnagyot említenek. Ha ezekhez hozzávesszük a kertészt, a szakácsot, a serfõzõt, akkor összesen kilenc fõ volt a katonaság.

Az említett okirat szerint, öten váraljaiak, a gyalogkatona komlósra, az õr kajatára való volt, ezek valószínûleg mind zsellérek lehettek.

Egy okirat szerint 1585-ben öt egykor a füzéri várban szolgáló radványi jobbágy kihallgatása történt meg. 1601-ben tartott meghallgatás során 16 zsoldos gyalogost hallgattak ki, mivel azok több jobbággyal közösen egy bózsvai nemesi udvarházat fosztottak ki.

Dazt Márton számadás könyvei alapján 1623-ban 14 fõ volt a vár személyzete, ezek közül csak négy volt zsoldos katona.

1626-os fizetési jegyzék alapján, a tizedessel együtt 14 fõ darabont volt a várban.

1641-es fizetési jegyzék alapján, a várkatonaság 13 fõ darabont, a porkoláb, a kulcsár, és a tizedesbõl állt.

1648-as fizetési jegyzék alapján a várban már csak hét darabont van a várban.

1670-ben a vár elkobzásának idején a porkolábbal, és a tizedessel együtt heten voltak a darabontok. Ekkor a kamara 15, majd még 4 német muskétást küldött a várõrség megerõsítésére.

A katonák javadalmazása:

Lovas szolga                      két lova után 40 forint/év; 12 sing fajlondis(posztó); 12 köböl búza; 12 köböl zab; napi két cipó

Virrasztó                             7 forint/év; napi két cipó; napi két icce sör vagy lõre; egy szûrt( egy szûr ára kb 2,75-4 forint között volt)

Tizedes                                22 forint/év

Közlegény                          18 forint/év

Az 1648-as jegyzék szerint a darabontok személyenként és évente 12 forintot, és 12 köböl gabonát, egy ártányt, és egy kõsót kaptak.Tesztelve Chrome 40.0, utolsó módosítás: 2015-3-31 20:36