A Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör, valamint a Szerencsi SZC Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium kadétjai mindösszesen 14 fővel kezdték meg június 30-án – a 175 éves a Magyar Honvédség program keretében – az Ijfj. Espák Márton Emléktúrát.
Ifj. Espák Márton egykor hercegkúti lakosként szolgált a II. világháborúban. 1944.december 18-án a szovjetek fogságába esett és Füzér településen kivégezték. Az emléktúra keretében érintett településeken egy-egy mécses meggyújtásával emlékeztek meg a hősi halottakra.
Az első napon 20 km-es távott megtéve érkeztek meg Füzérről a Gerendás-rétre, ahol korabeli sátortábort verve töltötték az éjszakát a szabad ég alatt. A hagyományőrzők a korhű ruházatukban és felszerelésükben jelenítették meg a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Zászlóalj katonáit. Az iskolások pedig a jelenkor ifjú kadétjaiként a jövő nemzedéke nevében is tisztelegtek hőseink előtt.
A második napon először a hagyományőrzők a túra következő szakaszán élő történelemórát adtak a kadétok részére, majd az Újhutai Vitéz Csupka Károly Hadimúzeum előtt tábort verve mutatták meg az érdeklődőknek felszerelésüket, és alaki ismereteikről adtak számot vizsga keretében.
Az éjszakát a sátortáborban töltötték, majd vasárnap hajnalban már csak a hagyományőrzők folytatták az utat Hercegkútra, ahol mécsest gyújtottak Ifj. Espák Márton sírjánál, és részt vettek a vasárnapi szentmisén, majd a családtagokkal és érdeklődőkkel közösen megnézték a 2013-ban egyesületünk által elkészített „Füzér Hősei ” című kisfilmet, mely az 1944. decemberi harcokra emlékezve készült el. A három nap alatt összesen 40 km távott teljesítettek, 400 és 600 méter közötti középhegységben, nyolc településen gyújtottak mécseseket.