Füzéri Hadtörténeti és Helytörténeti Kör

2010. az indulás éve volt, azóta eltelt tizenegy év és egyesületünk évről évre fejlődve, településünk jó hírét az ország számos településére elvitte.

2011-ben megalakult a Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző zászlóaljunk, így tisztelegve a második világháborúban harcolt őseink előtt. Mivel térségünkben a 27. (Sátoraljaújhely) és 28. (Kassa) határvadász zászlóalj szolgált, így kérdezheti a kedves olvasó, hogyan lett ebből 10. határvadász zászlóalj.

A magyarázat egyszerű: Lupis Elek bácsi a 10-ek jogutódjánál a M.kir. 10. Honvéd Hegyivadászoknál szolgált, és szerencsékre megalakulásunkkor még élt és jó erőben volt. Ezért tiszteletből választottuk e csapat nevet.

2012. januárjától kezdve minden Doni Hősök Emléktúrán részt vettünk, majd 2016-ban, 2017-ben  és 2019-ben térségünkben megszerveztük és lebonyolítottuk.

2014-ben megalakult a Császári és Királyi 34. Közös Gyalogezred nevet viselő csapatunk. Ezzel az Első vagyis a Nagy Háborúban szolgált katona őseinkre emlékezünk rendezvényeinken.

Több filmben is részt vettünk statisztaként, többek között a Limanowi csatáról szóló filmben. De szerepeltünk a “Kereszthegy”, a “Hermina utca árnyai”, “Csak még egyszer előre”, “Füzéri Hősök”, illetve a “Napszállta”- Nemes Jeles Oscar díjas rendező új filmjében is.

De ne felejtkezzünk el az ún. népi hagyományőrzésről sem. Rendelkezünk ebben a témakörben is megfelelő ruhákkal, így korhűen tudjuk bemutatni nagyszüleink viseletét. Rendezvényeinken korhű ételeket készítünk, gyerekeknek és nem csak gyerekeknek játszóházat tartunk.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot velünk, ha településén igény mutatkozik megjelenésünkre!

Hagyományőrzés

Doni Hősök Emléktúráink képekben

Éves beszámolók

Fotógyűjtemény

Rendezvények, megemlékezések