I. Forradalmi túra és Rímálom az asztalnál
  • 2024. március 21.
  • Egyesület
  • 0

Kedves Barátaink!

2024. március 16-án a településünkön a helyi szervezetek, a füzériek, valamint a térség lakosai részére első alkalommal hirdették meg a „Forradalmi túra és a Rímálom az asztalnál” című közösségi programokat. A rendezvények nagy örömünkre remek hangulatban zajlottak.

A túra során az időjárás kegyes volt hozzánk, így se nem fáztunk, de melegünk sem volt. A jó hangulatra mi sem jellemzőbb, hogy a túra során maguk a résztvevők segítettek nekünk még színesebbé tenne az eseményt erdészeti történetekkel. Megtudtuk például, hogy mi okozta az erdész halálát a Magyari-emlékműnél, vagy épp, hogy mi is az a közelítés az erdei munka során. A séta során megcsodálhattuk a Magas-hegy oldalában lévő kilátóból a táj szépségét, felfedezhettük a titkos erdész rejtekhelyeket, ahol vagy egy kis borocska, vagy egy kis szíverősítő került elő a kövek vagy a hideg patak vízéből. A túra zárásaként pedig jöhetett a ropogótűz parazsán sült szalonna elfogyasztása friss kenyérrel és hagymával, illetve a maradék szilva-alma és egyéb jóféle erősítők kíséretében.

Aki még nem fáradt el kellően, este 19 órakor a Szathmáry László Művelődési Házban meghallgathatta az elsőre talán rögtönzöttnek tűnő kávéházi előadást. A hallgatóség részére szép lassan vagy talán nem is olyan lassan kiderült, hogy itt bizony komoly előkészületek után igencsak színvonalas program került terítékre. Volt itt vers, népdal, amely jól harmonizált a gitár játékkal előadott versekkel, az egyes tételek között pedig humoros vagy komoly történetekről szóló átvezetéseket hallhattunk. Nagyon sok mindent megtudhattunk a kávézók kialakulásától a presszók megjelenéséig, az ott zajló életről és ezen régi, ikonikus helyszínek társadalmi jelentőségéről.

Az előadók, akik településünk lakosai, Szakály Andrea Anna, Suták Zsombor és Fekete Sándor, mintha a kávézók hőskorszakából léptek volna elő, előadásuk színvonala, tartalmi értéke a régmúltban is megállta volna helyét. Legközelebb halkan jegyzem meg: „Kabaré- varieté” legyen? Köszönet mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a rendezvényeket, akár csak résztvevőként, akár például finom sütikkel hozzájárult a kávéházi est jó hangulatához!