• 2022. február 02.
  • Egyesület
  • 0

2022.01.27-29 között egyesületünk harmadszor vett részt a Doni Hősök emléktúra megszervezésében és lebonyolításában.

A rendezvényre a túra résztvevői egyesületünk meghívására vettek részt.  A rendezvény Dr. Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy MH Parancsnok útba indító díszparancsa alapján kerül végrehajtásra. A túra fő szervezője Jásdi Balázs hagyományőrző fhdgy vezetésével kezdtük meg az előkészítést és a végrehajtást.

A Csatti-Zemplén menetszázad védnöke Tóth Zsolt pv. alezredes a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgárvédelmi Szövetség elnöke volt.

Csatti – Zemplén menetszázad létszáma: FHHK M.kir 10 Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj (12 fő), MH Tüzér Egyesület, M.kir 106 Ö. Tüzér Üteg (12fő). MH 6. Terület Védelmi Zászlóalj (7 fő), MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (2fő). Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközép Iskola Honvéd Kadét tagjai (6fő), Tolcsvai Természetjárók (11 fő), Ősforrás Hagyományőrző Turista és Sportegyesület Háromhuta (1 fő). Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön (2 fő) Mindösszesen 53 fő.

A túra útvonala során az első napi megemlékezés Mikóháza településen volt. A második nap a teljesítményről szólt, hiszen napközben az összesen 31 km-t kellett teljesítenie a résztvevőknek. Reggel 08.00-kor indultak és 17.00-ra érkeztek meg az Újhutai Emlékműhöz.

Még ekkor este a Füzéri határvadászok a középhutai Keresztes Ferenc egykori honvéd sírjánál külön koszorút helyeztek el a hozzátartozók jelenlétében.

A harmadik napon a reggeli Óhutai koszorúzás és mécsesgyújtást követően az emlékműtől 7 km-re lévő Regéc településig meneteltek a résztvevők, ahol a település lakosaival közösen megemlékezést tartottak.

A megemlékezést követően egy tea és némi pogácsa mellett kötetlen beszélgetés közben megpihentek a csapat tagjai.

Innen indultak tovább Baskóra, amit 11 km megtétele után a csapat teljesített, majd a forró gulyásleves mellett felmelegedve a települési emlékműnél megemlékeztünk a település hőseiről.

Innen a csapatot a 18.00-kor kezdődő záró misére és megemlékezésre a települések segítségével buszokkal visszaszállításra kerültek. A szentmisét a Középhutai templomban tartották meg, és az ünnepi beszédeket követően, az emlékműnél történő koszorúzással zártuk a Zempléni század túráját.