„80 év a Doni Katasztrófa árnyékában” – XXIII. Doni Hősök emléktúra

A tervezettek, szerint Nyíri községben volt a központ, 2023. január, 19-22 között, a szállást 30 fő részére biztosította az önkormányzat.

Egyesületünk az FCA-KP-1-2022/4-000202 pályázatból biztosította a résztvevők ellátását a rendezvény során, valamint a média megjelenés költségeit, és a rendezvények lebonyolítását. Az emléktúra helyi védnöki tisztségét Prof. Dr. Hörcsik Richárd Zemplén vármegye Országgyűlési képviselője vállalta el.

Résztvevő csapatok:

  • Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (B.-A.-Z. vármegye)
  • Magyar Tüzér Egyesület/M.kir 106 Ö. Tüzér Üteg
  • Füzéri Várvédő Egyesület
  • Határtalan Magyar Kultúránkért Sátorelő Íjász Klub Hagyományőrző és Sport Egyesület
  • Tolcsva Jövőjéért Alapítvány
  • Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola kadétok
  • Vay Miklós Református Szakképző Iskola és Diákotthon kadétok
  • Magyar Királyi 10. Honvéd határvadász Hagyományőrző Zászlóalj
  • MH Sipos Gyula 6. Területvédelmi Ezred 17. Pour Gyula Területvédelmi Zászlóalj Dunaújvárosi járási századparancsnoka és bajtársa.
  • Magánszemélyek, akik résznapokat, távokat teljesítettek.

Teljesített távok:
2021.01.20 Nyíri Telkibánya oda vissza 22,1 km, legmagasabb pont 474, legalacsonyabb 244 m, szintemelkedés 633, szintcsökkenés 640 m. Első Nap túra létszáma 53 fő volt.

2021.01.21 Nyíri – Kisbózsva – Nagybózsva – Vágáshuta – Kovácsvágás, 23,5 km, legmagasabb pont 379, legalacsonyabb 152 m, szintemelkedés 354, szintcsökkenés 448 m. Második Nap túra létszáma 32 fő volt.

Elsődleges célunkat, hogy a térség lakosaival közösen emlékezzünk meg a 80 éve történt eseményekre a megemlékezések során valósítottuk meg. A túra útvonala és a megváltozó időjárási körülmények, – havazás és hidegebb időjárás – együtt lehetővé tették, hogy részben átélhessük őseink fáradalmait. A katonák és katonai hagyományőrzők mindenképpen emelték a rendezvény színvonalát, a hagyományőrzők, korhű felszereléseikkel biztosították az élőtörténelem órák színvonalát. A hagyományőrzők a menet során bemutatták a kor harceljárásait, szimulálva egy esetleges támadás elhárítását.
A kadétiskolások üde színfoltjai voltak a rendezvénynek, hiszen ők lehetnek a jövő katonái így számukra is és nehéz feladat volt a távok teljesítése.

A rendezvényen megemlékezés volt Telkibánya, Kovácsvágás, és Nyíri községekben, mécses gyújtással emlékeztünk meg Kisbózsva, Nagybózsva, Vágáshuta településeken. Koszorúkat helyeztünk el, és mécsesek gyújtottunk a hősi emlékműveknél, katona síroknál.